lördag 18 oktober 2008

Rasens dag


I Nicaragua firas rasens dag varje ar den 12 oktober. Vi i Zacaton blev inbjudna till byns lag och mellanstadieskola dar vi fick gora nagot sa otippat som att ´fira´hur spanjorerna och den nicaraguanska ursprungsbefolkningen blandades och blev till en ny ras(...). Eleverna hade klatt ut sig till spanjorer och indianer. Bland spanjorerna, tillika de mer ljushyade barnen, infann sig blandannat prinsessan Isabella, kung Ferdinand och militarer. Bland de som klatt ut sig till ursprungsbefolkning, tillika de mer morkhyade barnen, infann sig inte nagra kanda personligheter, men kladseln dominerades av bananskal.

Firar ni ocksa rasens dag i Europa? fragade skolans rektor mig. Jag forklarade forsiktigt att de flesta Europeér nog inte forknippar denna rasblandning med nagot vart att firas. Framvaxandet av mestiserna (alltsa den ´ras´som ar en blandning av Latinamerikanska ursprungsfolk och spanjorer), ar mer forknippat med kolonisering, folkmord, slaveri och valdtakt.

Rektorn holl med om att det i och forsig var sant, men intet ont som inte for nagot gott med sig... Vi fick ju spraket, kulturen och som sagt den nya rasen, och det ar ju anda vart att firas, holl han fast. Att har redan fanns ett sprak och kultur tycks man fasta sig desto mindre vid.

Inga kommentarer: