torsdag 16 oktober 2008

Forum Syd i Nicaragua granskas

Forum Syd i Nicaragua har tvingats lamna ifran sig en mangd dokument, for att dessa ska gas igenom av representanter fran den Nicaraguanska staten. Detta gar att lasa bade i ett pressmeddelande fran Forum Syd och i regeringens egen internettidning El Pueblo Presidente.

Forum Syd ar en svensk paraplyorganisation dar de flesta svenska, mindre bistandsorganisationer ingar och som handlagger och beslutar om dessa organisationers bidrag fran SIDA. Aven vart utbytesprogram genom Farnebo folkhogskola finansieras i huvudsak av Forum Syd. Nu tillhor Forum Syd, tillsammans med brittiska Oxfam, de organisationer som anklagas hardast for pengatvatt, stod till politiska partier och arbete for att framja abort (se tidigare blogginlagg).

- Läget är än så länge oklart vad gäller bakgrunden till kritiken mot oss och den ökade pressen på civila samhället som helhet. Men i detta läget är det viktigt att stå fast för det vi arbetat för sedan många år i landet. Rätten att organisera sig och bilda föreningar som kan delta i det politiska livet och stå upp för kvinnors rättigheter, sager Petra Pettersson, programchef på Forum Syd.

I regeringens informationskanal sparar man inte pa krutet. De ungdomar som protesterat mot granskningen av organisationerna kallas "manipulerade av oligarkin" som vill stodja de aktuella organisationernas "korrupta handlingar", som sags besta i att anvanda pengar som skulle ha gatt till folket till att istallet "sponsra politiska partier" och "framja abort".

Det senare stammer ju (Forum Syd administrerar den sk FED-fonden som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter i Nicaragua genom ett 20-tal organisationer. Fonden samfinansieras av åtta länder i Europa samt FN) men borde val raknas till organisationens plussidor, istallet for att har framstallas som en anklagelse...

Inga kommentarer: