tisdag 7 oktober 2008

Ny modell for halsa och sjukvard

Ibland nar man ar ledig och inte ska ga pa nagra moten kommer motena till en sjalv. Idag var det halsoministeriet som holl mote i vart vardagsrum. Var vardmamma ar sjukskoterska och forutom medlem i MCN ocksa med i sandinisternas folkrad CPC.

Nu hade hon samlat nagra av bostadsomradets sandinistledare (inom bland annat CPC, fackforeningar och MCN) for att sammanfora dem med omradets team i halsoministeriets nya program MOSAFC (modellen for halsa och sjukvard for familjen och samhallet, ungefar). Programmet presenterades av regeringen i juli.

Var vardmamma, en annan sjukskoterska och en lakare utgor ett team, som ska tacka tre bostadsomraden (4000-5000 manniskor) i ett slags huslakarsystem. Ett av inslagen i den nya modellen ar att noggranna familjejournaler ska uppforas. Dar ska allt ifran branslekalla for matlagning till hygienniva fyllas i, hus for hus (kanske lite som gamla kyrkobocker?). Med utgangspunkt fran den informationen ska halsoministeriet sa smaningom veta vilka risker som familjerna ar utsatta for och dessutom battre kunna fordela resurser mellan olika bostadsomraden.

Men for teamet ar det ett drygt jobb, och det var det man hoppades att omradets sandinister vill hjalpa till med, pa frivillig basis. Efter att ha fatt igenom de flesta av sina forslag (bland annat att man skulle ordna en staddag och att man samtidigt skulle ohyra-sanera husen) gick ledarna med pa saken. Pa sondag blir det staddag och pa tisdag ska teamet traffa representanter fran varje familj for att forklara vad som ar pa gang.

Inga kommentarer: