måndag 6 oktober 2008

Livstecken fron Cinco Pinos

Det er inte so att vi forirrat oss in i Honduras, vi lever och er vid helsa uppe i Cinco Pinos. Detta trots (eller kanske derfor) att det internetcafè som brukas anvendas inte lengre fungerar. Regnperioden har borjat och det regnar mycket fast jag gor faktiskt och ventar lite po att det ska setta igong po riktigt. Eftermiddagarna for oftast anvendas for innomhusarbete och ganska ofta blir det samtal av olika slag po olika verandor. Det er ganska mysigt. Det handlar nestan alltid om politik. Det er ju snart kommunalval (9:e november). Politik verkar dock inte riktigt handla om det man er van vid eller kanske endo?!

Kop av roster verkar vara utbrett och dessutom geller det att rosta po ¨rett¨ parti, altso det parti som kommer vinna. Gor man det har man stora fordelar den kommande mandatperioden. Partierna ger nemligen tillbaks till lojala veljare. Detta kan ses tydligt i hela byar. Tamarindo som jag bor i er traditionellt en "liberal" by och har den i serklass semsta vegen i omrodet (det er ingen veg och man kan inte kora dit med bil..), alla jag pratat med seger att Tamarindo er den fattigaste byn i omrodet, i byn finns problem med undernering, barnarbete, det finns inget rinnande vatten och det er ett fotal som har el officiellt (Men dem flesta kopplar upp sig po netet inofficiellt). Dem jag pratat med menar att det er for att byn inte fott del av den oftast sittande sandinistiska alcaldens beloningar for trogna veljare. Det for mig konstiga med denna typ av politik er att det inte er nogot man hymlar med. For mig klingar detta korruption men her er det en sjelvklarhet. Ner jag frogat hur politikerna kan vara sekra po att nogon viss just rostat po dem for jag forklarat for mig att man skriver sitt namn po rostkortet om det finns tvivel om det om partitillhorigheten. Nu for tillexempel bara sandinister arbete po skolor och sjukhus mm. Konstgodsel ges ut till sandinistiska bonder men inte liberala osv. Fast ibland kan jag ha forstoelse for detta ensidiga givandet. Infor Augustisodden gav sandinisterna alla (inte bara sandinistera) mojlighet att kopa bonor billigt som man inte behovde betala forren i december ner skorden er klar. Problemet er bara att liberala odlare nu menar att dessa bonor inte gror och att dem inte kommer fo nogon skord. Smutskastningen er igong..Sandinistiska bonor gror int ¨No sirve¨ etc... Man blir lite trott.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har varit med om ngt liknande: en liberal taxichauffor som havdade att den statligt subventionerade Venezuela-bensinen (den som gynnar hans egen yrkesgrupp) skulle vara av samre kvalitet an annan bensin, alltsa att han maste tanka oftare an normalt. Kan ju ha att gora med oktan-tal, men det finns ocksa folk som aldrig far nog...
/Elin i El Viejo

Anonym sa...

Hur var det under Violeta Chamorros tid? eller de andra nyliberala regeringarnas tid? hade de det battre i byn da??? fick de bonor o fin skord fran regeringen? verkar ju som inte heller liberalerna forde ljuset till byn direkt. El-ledningarna som finns i landet idag ar ju sadar 60-70 ar gamla...

/micke el viejo

Det var under de 16 ar av nyliberalt styre som elen saldes ut. Spanska union fenosa skall numer se till att byn har bra service, det har foretaget skrivit pa kontrakt med staten om.

Var det inte det Chamorro som gjorde forarbetet och la grunden for planMITCH som sedan arnoldo genomfode? stalbad for nicaragua!

Nog for att Sandinisterna pysslar med amiguismo o for krig mot halften av landets befolkning genom beslutet att forbjuda abort, men ar det anda inte konstigt hur folk kritiserar partiet om sadant som ligger langt utanfor regeringens kontroll?

vader vind o bonor!