tisdag 26 augusti 2008

Latt irritation over globaliseringen...

Sa holl vi da i El Viejo var andra riktiga workshop, den handlade om globalisering. Det var osregn o trotta manniskor som egentligen kom till MCNs hus i El Viejo for att reda ut en stold av en DVD-spelare tidigare under dagen... men pa nagot satt sa gick det i alla fall.

Bade jag o Elin hade gatt o blivit smatt irriterade under forberedelsen infor workshoppen (till endel pa varandra, men kanske mest pa begreppet som sadant).

Globalisering ar ju nar allt kommer omkring ett begrepp fyllt av sa manga meningslosa mojligheter. Det ar svart med populara begrepp som helt plotsligt gor ansprak pa att beskriva samtiden som nagot helt nytt skiljt fran de historiska processer som kapitalismen o imperialismen fort oss fram till idag.

Nu mer ar det en hel industri och innan det blev det sa var det en hel industri att fa begreppet till att bli vad det ar idag... (Ett vapen och patrycksmedel for kapitalet for att fa oss dit det vill)

Pa ett satt sa har val forskningen o endel andra slagit mynt av begreppet och latit det skapa arbetstillfallen for sjalvutnamnda sprakror av vanstern, de som saljer bocker till en ganska liten marknad... inte alls en varldsmarknad, utan mer till den teoretiska mysvanstern, den som allt som oftast later sig bli ihjalkramad av media... (det ar inte nagot fel i att vilja mysa o teori ar bra i kamratskap av praktik). Nar allt kommer omkring det har med att man kan skriva ett mail o chatta med folk over hela varlden, det ar ju mest trams o forbannad logn att lagga fokus pa den delen av globaliseringen - vilka ar det som har den mojligheten o vilka ar det man far prata med i sa fall? inte ar det de som jag vill prata med i alla fall.

Nu kanske allt inte ar svart o vitt sager nagon. Men kampen om begreppet, hur meningsfull ar den att ta for folkrorelserna? racker det inte med internationalismen som sadan?

Sen kommer det svara, hur begreppet faktiskt paverkar var verklighet, for det har det ju verkligen gjort. Det har skapat kanslan av nagot otroligt stort som inte folkrorelser eller regeringar kan ra sig pa. Nagot man maste boja sig infor, kasta in handuken o saga ok, det har ar kapitalets seger over demokratin.

Sen ar det ju ingen hemlighet att kapitalet de fakto springer over nagra fa nationers granser (USA, Japan, England o Tyskland) som om det var en katt med senap i roven for att tjana extra slantar, det gar ju inte forneka. 98% av all handel ar valutahandel. Arbetskraften ror sig daremot inte sa fort, det finns massor med hinder ivagen. Vissa varor far heller inte tillgang till de marknader som de skulle vara konkurrenskraftiga pa, fattiga landers jordbruksprodukter, textilier o s v.

Vissa marknader maste brytas upp med vilka medel som helst andra skall skyddas med subventioner fran skattebetalarna. Men det ar ju inget nytt. En regelbok for oss en annan for de andra!

Globalisering eller inte, nagot existerar ju. Det ar inte helt harligt da det far manniskor att kanna sig sma och maktlosa.

Vi konstaterade under workshoppen att Wallmart (Pali), Shell, Union FENOSA, Honda, Chiquita, Arnecom finns har i El Viejo och att hela staden omringas av Guatemaltekiska sockerrorsplantage. Att nastan alla produkter som man koper har ar produkter fran multinationella foretag. Man talade om ris som producerades i Nicaragua, lastades pa skepp for att sedan komma tillbaka, nyforpackade och med ett nytt marke pa forpackningen. Riset var nu redo saljas dyrt till den Nicaraguanska befolkningen...

Vad kan man saga annat an: "Sadan ar kapitalismen, armod ar en fattigs lon. Det ar den rikes paradis men ingen hor en fattigs bon"

Inga kommentarer: