tisdag 12 augusti 2008

Gud, folkhemmet och algar

Har i El Viejo har vi genomfort var forsta riktiga workshop. For sakerhets skull borjade vi med ett tema dar vi ar sakra pa att vara mer bevandrade an deltagarna: Sverige. Men idén var handledarens och hans skal tre: 1. Ni ska lara kanna folk battre. 2. Folk ar nyfikna pa varifran ni kommer. 3. Vi kan lara av era arbetsmetoder.

Hur det gick med uppfyllelsen av syftena vet jag inte riktigt, men det blev lyckat i alla fall. Det var svenska flaggor, Allan Edwall i hogtalarna, akta svensk tipspromenad (forsta pris var en godispase medskickad fran Farnebo (varfor skickar Farnebo med godis som innehaller gelatin?)), marunda a la Farnebo mm.

Snacket om hur det fungerar i ett annat land vackte tankar och kanslor om det egna samhallssystemet och det blev bra diskussioner. Sa bra att vi ibland struntade i manuset och lat folk prata pa i stallet.

Abort och religion ar brannhett har i vanliga fall och sa kommer vi och sager att alla kvinnor har ratt till sin egen kropp och att vi inte tror pa Gud. Radet fran Farnebo att ligga lite lagt nar det galler religion var som bortblast och jag horde mig sjalv saga ett hogt och tydligt "nej" pa fragan om jag tror pa Gud. Kanske har vi forlorat i fortroende nu hos en del av deltagarna, men var handledare tyckte efterat att det var ratt.

Konversationerna blev latt komiska:
Tjej bland deltagarna: - Men vad tror ni pa da?
Vi: - Eh...
- Vem tror ni skapade er?
- Mamma och pappa.
- Och vem skapade dom da?
- Eh, deras mammor och pappor...
En annan i publiken: - Alltsa, dom tanker inte sa.
Vi: - Jaha, du menar sa! Vi tror pa evolutionen.
Tjejen: - Jaha, och vem tror ni skapade den da?
- Ja, den bara blev val...

Inga kommentarer: