söndag 6 juli 2008

sa gor vi pa praktiken...

Tankte att pa en praktikantblogg borde man kanske skriva vad man gor pa praktiken och hur det ser ut dar man bor. Sa har kommer en liten rapport fran El Viejo.

Jag (Elin) och Micke praktiserar pa MCN, Movimiento Comunal Nicaraguense, en nationell organisation som finns i nastan hela Nicaragua och jobbar med nastan alla fragor som ar viktiga for manniskor har.

Just nu ar vi i slutet av introduktionen. Vi har varit med pa nastan alla moten som organisationen har haft, och gatt runt med var handledare Don Juan i de flesta bostadsomraden for att halsa pa medlemmar. Efter alla rundvandringar ar det tydligare vilka problem som folk har, och hur de ser pa dem.

Ett problem ar elektriciteten. Flera ganger i veckan ar det stromavbrott, och efter orkanen Alma hade en del omraden inte el pa flera veckor. Missnojet med det spanska elbolaget Union Fenosa, som har tagit over driften och eldistributionen, ar kompakt. Att fa ut Union Fenosa ur Nicaragua ar ett av MCN:s nationella mal for 2008. Elnatet ar gammalt och Union Fenosa lyfter inte ett finger for att forbattra det, berattar folk.

Ett annat problem, som delvis har att gora med elavbrotten, ar vattenbrist. De forsta veckorna nar vi bodde har fanns det bara vatten under nagra timmar pa natten. Var vardfamilj gick upp mitt i natten for att fylla stora kar som skulle racka hela nastkommande dag. Nu ar det lite battre, men nar det blir elavbrott slutar ocksa vattenpumparna att fungera. Och lite nar som helst annars kan det ocksa bli slut pa vatten i kranarna.

Det finns en rad andra infrastrukturproblem ocksa, som gator som forvandlas till lera sa fort det regnar, gatubelysning som inte fungerar, regnvatten som rinner in i folks tradgardar. El Viejo vaxer snabbt, genom sa kallade asentamientos (ungefar som favelorna i Brasilien). Hela samhallen pa landet tar med sig sina saker och bosatter sig i utkanten av stan i hopp om ett battre liv. For de flesta verkar det droja aratal innan kommunen har fixat en minimal kommunal service, och husen ar skjul bestaende av platbitar och plast.

Sedan ar det matpriserna. De stiger ju i hela varlden, men av de centralamerikanska landerna ar laget varst i Nicaragua. Och med loner pa ungefar 700 SEK i manaden ar det tufft. MCN i EL Viejo prioriterar fragan hogt nu och ska bland annat starta egna odlingar hemma hos folk och pa andra markbitar dar man kan komma at. Man forsoker ocksa bilda allianser med bonder i narheten for att de ska salja till MCN istallet for till de stora uppkoparna, som antas agna sig at spekulation med mat.

Hittills har vi ocksa hunnit med att ge ut forsta numret (i 300 ex) av informationsbulletinen La Hormiga (Myran, dopt efter MCNs symbol), som varje manad ska ge information om vad som hander pa MCN. Just nu haller vi ocksa pa att gora 50 flaggor som MCN ska anvanda i sitt 30arsfirande i ar.

Framover ska vi halla engelskalektioner (tva ganger i veckan pa en statlig skola i vart eget bostadsomrade och en gang i veckan for MCNmedlemmar) och datalektioner (pa MCN). Jag ska vara med i en grupp kvinnor som ska halla oppet fritidsgarden (som ar for vuxna ocksa) bara for kvinnor varje lordag. Tanken ar att jag ska ge lektioner i virkning dar. Sedan ska vi ge en serie workshops om bland annat folkbildningsmetoder, genus och globalisering. Och mer grejer lar det bli...

Hoppas att kamraterna i Matagalpa och Cinco Pinos ocksa vill beratta lite om vad de haller pa med!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vore jättetrevligt om Ni, dem som har kameror, att lägga ut bilder på bloggen också, allt efter som. Hoppas ni har det bra allihop!?

Laanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

i i Matagalpa har en del grejer att skriva om, men tyvarr har servern pa vart jobb kranglat en del vilket har gjort att bloggen inte har funkat.
Forhoppningsvis kan vi aterkomma snart med bilder och annat.

/Anna