tisdag 15 juli 2008

Om ogonmirakel och paracetamol

Flera personer inom halsovarden som vi har traffat vittnar om att det just nu ar slut pa paracetamol (Alvedon) - i hela Nicaragua. Och att det kommer ta lang tid att fixa fram nytt. Paracetamol ar det absolut billigaste febernedsattande och smartstillande medlet som gar att fa tag pa, och bristen drabbar de manga familjer i El Viejo som just nu drabbats av ett influensavirus som ar mycket smittsamt.

En av orsakerna till medicinbristen ar en lag som ingar i ett paket frihandelsavtal som Nicaragua har slutit med andra lander (under de nyliberala regeringarna). Lagen innebar att nicaraguanska staten i praktiken bara kan kopa medicin fran de stora utlandska, multinationella bolagen - trots att det produceras likvardiga, och billigare, alternativ i Nicaragua. Med leverantorer inom landet hade man direkt kunnat oka produktionen av de mediciner som behovs - men nu pratas det om att det kan droja flera manader innan paracetamol finns att kopa pa nicaraguanska apotek.

Har i El Viejo vill var praktikorganisation MCN dra igang en nationell kampanj for att fa ihop 5 000 namnunderskrifter for ett upprivande av lagen. Sa manga underskrifter kravs for att gora ett sa kallat laginitiativ, som innebar en skyldighet for parlamentet att behandla fragan.

Medicinbrist ar nagot man ar van vid i Nicaragua. Den sandinistiska regeringen har infort gratis halsovard och gratis mediciner i hela landet (och for ovrigt aven gratis och obligatorisk skolgang), men manga maste lamna halsocentralen tomhanta eftersom medicinen de behover har tagit slut. I stallet hanvisas de till apoteken, som ar privata och dar medicinen darmed ocksa kostar.

Men pa halsovardens omrade finns det positiva saker ocksa i Nicaragua. Bara i kommunen El Viejo har cirka 200 personer fatt gratis ogonoperationer (manga av dem i Venezuela) inom ramen for Operación Milagro (Operation Mirakel), ett bistandsprogram fran Venezuela och Kuba.

Inom en tioarsperiod vill Kuba och Venezuela ge ogonvard till sex miljoner manniskor (i Latinamerika, Afrika och Asien). An sa lange har ungefar 200 000 personer fatt vard inom programmet. Operación Milagro ar en del av ALBA, Hugo Chavez initiativ som ska vara ett svar pa ALCA, projektet att utvidga frihandelsavtalen med USA till hela Latinamerika.

Inga kommentarer: