onsdag 9 juli 2008

Praktik i CincoPinos

Jag (Rebecca) tenkte folja po Elins spor och beskriva lite om vor praktik her uppe i Cinco Pinos!

Vi holler ockso po att avsluta vor introduktion der vi har vandrat runt bland byarna och treffat aktiva och mindre aktiva i MCN. Det har varit veldigt intressant och givande. Utover att det er otroligt vackert her med berg, skog, floder, majsfelt och banantred er det varmt men jag tycker att vi borjar venja oss.

Problematiskt for befolkningen er liksom i El Viejo even her elsituationen. Fast menniskor verkar so vana att det nestan inte ses som ett problem. Det er dagligen stromavbrott och det finns dem som inte haft el po flera monader. Ett annat problem er medicintillgongen. Det finns ett apotek vid helsocentret i CincoPinos men monga byar runt CincoPinos er svornoeliga och ligger longt bort. I dessa omroden er det svort bode att fo tillgong till medicin och vord. Det finns en ambulans i omrodet men den verkar mest anvendas som transportmedel (minibuss). Dessutom moste man ha 500 cordoba for att fo oka med den om man er sjuk. Her er det monga som inte tjenar ens 500 i monaden..

Ett annat problem som er hogst aktuellt her er matfrogan. Priserna po majs och bonor stiger och stiger. Smobonderna moste for att kunna kopa sont dem inte sjelva odlar selja sin majs och bonor efter skord. Priserna vi skordetid er loga for att tillgongen er god och bonderna for alltso inte mycket for sina produkter. Senare blir bonderna sjelva tvugna att kopa majs och bonor for att klara sista tiden fram till nesta skord. Bara det att nu er priserna helt andra och or po or forlorar bonderna po sin produktion. Det finns tankar po kooperativa produktionsformer for att kunna beholla maten inom byarna och der med kunna holla nere priserna. Detta er dock ockso forsett med investeringskostnader och dessa marginaler finns inte. Tillexempel skulle man vilja kopa in Cilos for att bevara overskottet i.

Nogot annat som er sloende her er hur mycket utlanska organisationer som har varit och er aktiva i omrodet. Det ligger nogot i det som monga seger att menniskor her ar vana att utlenningar ska komma med projekt och pengar. Jag har ockso reflekterat en del over att inte mer har kommit ur dessa projekt och dessa mengder av pengar som pumpats in i regionen dem senaste 30 oren. Det er nogot som inte stemmer..

Framover ska vi, vad vi vet nu, arbeta med workshops om organisation, kvinnligt deltagande och genus med ungdomar fron de olika byarna i omrodet. Vi kommer ockso delta i ett helsoprojekt som MCN nationellt ska arbeta med, ett utbyte med ungdomar fron en annan stad er ockso po tapeten.

Inga kommentarer: