fredag 11 juli 2008

Matagalpa calling...

Antligen kan vi aterigen blogga! Av anledningar okanda for oss har vi inte haft mojlighet att komma at bloggen fran kontoret under snart tva veckors tid och darmed inte heller kunnat rapportera vad som hander och vad vi gor… och sa idag, fungerade den helt plotsligt igen.

Mycket har hant sen senast vi skrev och har pa Grupo Venancia ar det standig aktivitet.

Vi har deltagit i flera workshops och forum med teman som feminism, sexuella rattigheter, patriarkatet och kvinnororelsen. Dels med de ungdomar som sjalva haller workshops ute i de omkringliggande samhallena i distriktet Matagalpa, dels med grupper fran kvinnonatverket har i Matagalpa. Anna och jag (Sandra) ar mest med som deltagare och observatorer an sa lange, men vi hoppas att vi mer och mer kommer att inkluderas i de olika projekten. Sjalva har vi dock haft en presentation for personalen har pa organisationen om skolan och var grupp och aven hjalpt till att underlatta varsin lek under en workshop… “baver-baver-gnu-gnu-leken” visade sig vara svarforklarad, men det blev roligt i alla fall.


Da vi ska gora en analys av artiklar om vald mot kvinnor spenderar vi aven en stor del av var arbetstid med att lasa tidningar, El Nuevo Diario och La Prensa. Vi kommer att samla in artiklar kring temat fran maj t.o.m. september och darefter gora en analys om hur rapporteringen kring detta ser ut och aven jamfora de bada tidningarna. Utover att samla in artiklar till var egen analys hjalper vi aven till med att samla in artiklar om kvinnligt politiskt deltagande och de kommunala valen som kommer att hallas i november i ar. Dessa artiklar ska bland annat anvandas i ett regionalt projekt mellan fem kvinnoorganisationer i El Salvador, Honduras, Guatemala och Nicaragua (dar Grupo Venancia ar en av deltagarna) som kartlagger kvinnligt politiskt deltagande.

Det hittills storsta evenemanget infoll for tva helger sen. Lordagen den 28 juni firades “Día del orgullo Lésbico - Gay”, detta till trots att det precis blivit lagligt med homosexuella relationer i Nicaragua. Medan man holl pridefestival med stort demonstrationstag i Managua (las mer pa Latinamerika.nu) visade man sin stolthet over sexuella olikheter under tva dagar har pa organisationen. Aktiviteterna gick under banderollen “Olika smaker, lika rattigheter – lagen fordomer inte homosexualitet. Och ditt samvete?” (okej, vi kan konstatera att det har later mycket batter pa spanska). Man holl forum pa fredagen som avslutades med film. Anna och jag hade hjalpt till med att gora en mural med foton, dikter och information och det visades aven fler utstallningar av foton och konst pa temat. Lordagen holl man fest med live musik och darefter dansades det till sena timmen.


Idag har vi aven planerat framat en bit. I augusti drar organisationen igang sin arliga kampanj som i ar har temat “relationer utan vald”. Man kommer att ha workshops for larare och informationskampanjer for elever och i anknytning till detta haller man en tavling dar ungdomar kan delta med sanger, dikter och teckningar pa temat. Vi hoppas att vi kommer kunna bidra med nagot i detta arbete.

Pa aterseende…

Inga kommentarer: