lördag 6 december 2008

Tvatta byken och ge tillbaka silvret!

For oss som mest forknippar katolska kyrkan med smuts (kolonialismen, stod till fascistregimer, flera ledares bakgrund i Hitlerjugend, patriarkatet, overgrepp pa barn, allman dubbelmoral, hets mot homosexuella, fordomande av abort och kondom och allt annat som kan tolkas som karlek eller progressivitet) sa kan det te sig ganska lustigt att det i El Viejo ar endast kyrkosilvret som tvattas ar efter ar vid den har tiden.

Laser man i en guidebok/backpackerbibel om El Viejo far man snabbt klart for sig tva saker 1. Att har nu ska finnas ett hostel aven for andra manniskor an torskar och prostituerade (fast vi inte sett roken av nagot sadant hostel) 2. Att stadens storsta hogtid och stolthet (i alla fall for katoliker) ar La Lavada de la Plata (Silvertvattningen). Man hyllar jungfru Maria, far lite medhavt vatten vigt av prasten, putsar silvret och koper godis, ikonbilder och plastkors i kulorta farger. Katoliker kommer fran hela Nicaragua, hela Amerika och eventuellt hela varlden (fast det sista har vi inga direkta belagg for) till stadens basilika, som ar en av Latinamerikas aldsta.

Om prasterna har i narheten har vi hort att en ska kopa prostituerade var och en annan kvall och att en annan ska sitta i fangelse utomlands for att ha forgripit sig pa var och varannan unge i den gosskor och det barnhem han sjalv startat. For katolska kyrkans trovardighet i abortfragan ar det tur att dessa tvivelaktika element alla ar man.

Visserligen ar det inte enbart katolicismen som fungerar som organiserad manskult, men katolska kyrkan skulle kunna forega med gott exempel och tvatta sin egen byk nasta ar, i stallet for kyrksilvret.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Katolska kyrkans motstand mot att infora kvinnligt prasterskap kan sakerligen kopplas till deras behov av att kunna dolja alla dessa oheliga relationer mellan praster och prostituerade och praster och barn. Med kvinnliga praster som anammat denna kultur skulle det dralla av rejalt oonskade barn aven i kyrklig miljo - savida kvinnans ratt till abort inte tillgodosags.