lördag 13 december 2008

Markockupationer lite har och dar

Det traditionella sattet for manga nicaraguanska stader, daribland El Viejo, att vaxa ar genom markockupationer. En grupp fattiga manniskor, ofta fran landsbygden, tar sina agodelar och bosatter sig pa en ledig markbit. Den som ager marken kanske inte betraktar den som "ledig" utan mer som "privat" eller "statlig". I vilket fall som helst sa slutar det ofta, i alla fall har, med att bosattarna blir kvar, blir stadsbor, och att omradena blir konventionella bostadsomraden.

Just nu haller situationen for sadana nya stadsbor pa att forbattras, eftersom sandinistregeringen satsar pa att legalisera invanarnas markagande. Med papper pa att man ager sitt hus och sin lilla tradgard oppnas flera dorrar: man kan gemensamt kampa for att fa vattenforsorjning, el och gatubelysning.

Pa senaste tiden har nya ockupationer gjorts pa flera platser i landet, bland annat flera i El Viejo.

Rod-svarta fanor vajar pa omradena. Fattiga sandinister utan mark, sager en del. Jovisst, sager andra, men dar finns en del andra ocksa som ager bade en gard och en butik och som vill ockupera mark bara for att sedan salja den. Och vilken fana som vajar pa bosattningar beror alltid pa vem som vinner valet, tillagger de...

Nar det ar val uppkommer alltid extra manga markockupationer, sags det. Det talades om att regeringen skulle skicka insatsstyrkan pa ockupanterna har i El Viejo, men nu lar det bli forhandlingar i stallet. Daniel Ortega har tidigare deklarerat att han inte vill veta av nagra markockupationer, eftersom regeringen har en egen plan for bostadsbyggande (inspirerad av MCN:s lagforslag om "ett vardigt boende") och att denna plan skulle forsvaras av att mark tas i ansprak utan vidare.

Ryktena om ockupanterna har gatt fran att ha handlat om rika jordspekulanter utan nagot annat behov an det sjuka att behova tjana mer pengar, till att de allra flesta verkligen ar jordlosa med reella behov, vilket ar troligare. Oavsett vilken bild som ges av ockupanterna verkar de flesta vara overens om att den senare gruppen gor helt ratt, medan minoriteten som vill spekulera med mark beter sig forkastligt. Vi haller med.

Inga kommentarer: