fredag 20 juni 2008

President Ortega hart kritiserad


Daniel Ortega, sandinistisk president i Nicaragua, kritiseras hart och fran flera hall for att fyra partier inte tillats delta vid lokalvalen i Nicaragua i november. Tva av partierna ar lokala partier i de sjalvstyrande zonerna pa Atlantkusten, ett parti ar liberalt och det fjarde ar Alianza Movimiento Renovador Sandinista, ett utbrytarparti som kallar sig "fornyande" sandinister.

Nicaraguas valmyndigheter hanvisar till att partierna inte uppfyller de formella kraven for att fa behalla sin status som juridisk person och delta i valen. Men kritiker invander att alla partier ibland begar den typen av byrakratiska fel, och att det hela bara ar en ursakt for att en gang for alla utmanovrera MRS, som brot sig ur sandinistpartiet FSLN i valen 2006.

Tva kanda sandinister har hogljutt protesterat mot att partierna inte tillats delta. Bada tillhor MRS: Dora María Téllez och Carlos Mejía.

Téllez kallades under revolutionen Comandante 2, och var en av tva comandantes som stormade det nicaraguanska parlamentet i slutet av 70-talet och lyckades frita en rad politiska fangar och dessutom fa med sig en storre losensumma. Stormningen ar en av de mytomspunna handelser som gjorde att Somoza-diktaturen stortades. Nu tar Téllez ater ordet diktator i sin mun - men den har gangen riktat mot forne kamraten Daniel Ortega. I snart tva veckor hungerstrejkar Dora María Téllez i protest mot beslutet att inte lata hennes parti MRS delta i lokalvalen.

Carlos Mejía Godoy ar en av Nicaraguas mest kanda sangare och latskrivare. Han har bland annat skrivit Nicaragua, Nicaragüita, en av de stora sangerna fran revolutionen. Aven han lamnade for ett par ar sedan FSLN for MRS och i dagarna lat han meddela att han forbjuder president Ortega att anvanda sig av hans sanger i propagandasyfte.

Tidningarna ar fyllda med (befogad och obefogad) kritik mot president Ortega och pa gatorna har fler sprayade slagord synts de senaste veckorna. Har i El Viejo har nagon skrivit Daniel y Somoza - la misma cosa (Daniel och Somoza ar samma sak). Aven regeringens lokala rad, Consejos de Poder Ciudadano, CPC (se bilden), kritiseras. Regeringen sager att det ar ett satt att ge makt och sjalvbestammande at folket - medan kritikerna menar att det snarare handlar om kontrollinstanser som bara ger hjalp at sandinister och som har som syfte att konkurrera ut redan befintliga lokala strukturer, som exempelvis Movimiento Comunal Nicaragüense.

2 kommentarer:

Anonym sa...

tråkigt att ni vinklar rapporteringen på detta sätt. Uppfyller dessa partier de krav som lagen kräver för att delta i valet? har dessa partier förbjudits? eller kan de ställa upp i val när de uppfyller kraven? varför skriver ni inte om hur ambassadörer från Europa/Kanada/USA blandar sig i Nicaraguas angelägenheter och hotar med att dra in biståndet?. Är MRS ett vänster eller ett höger-liberalt parti?

Nicanyfiken sa...

Hej Zorro!
Det ar svart att fa bra information om vad som verkligen hander i det politiska livet i Nicaragua. De tva stora tidningarna Nuevo Diario och La Prensa ags av den maktiga Chamorrofamiljen och lamnar mycket att onska i sin rapportering. Nar det galler rapporteringen om presidenten ar nastan allt hart vinklat (till Ortegas nackdel).
Det folk sager till oss ar att de "formella felen" hos partierna ar svepskal for att stanga ute partierna ur valen. Personer som ar lojala med sandinisterna har sagt till oss att det har ar normalt, att samma sak gjordes av de liberala partierna som var i regeringsstallning i mitten av 1990talet och borjan av 2000talet. Att stanga ut andra partier skulle alltsa vara bara en strategi, vilket naturligtvis kanns svart att acceptera...
MRS ar ett mittenparti och star mer till hoger an sandinisterna.
MVH Elin i El Viejo