fredag 13 juni 2008

Marsch for vardigt boende



I gar genomforde Movimiento Comunal Nicaraguense en marsch i Managua for ett nytt lagforslag som ska losa bostadsbristen i landet. MCN har diskuterat fragan i saval lokala som regionala och nationella rad, och till slut tagit fram ett eget lagforslag, som liknar Miljonprojektet i Sverige pa 50- och 60-talen.

MCN raknar med att det arligen behovs byggas 400 000 bostader for att losa bostadsbristen de narmaste 15-20 aren. Den nya lagen vill de finansiera dels genom att staten slar av pa takten nar det galler aterbetalningen av statsskulden, dels genom en fond som ska kopplas till cementindustrin. For varje sack cement som saljs i landet ska en fjardedels dollar ga till fonden. Staten har ett eget cementbolag, som ar marknadsledande.

For att overlamna ett sa kallat lag-initiativ i Nicaragua behovs 5 000 namnunderskrifter. MCN har, efter en lang kampanj, fatt ihop drygt 45 000 underskrifter, som igar overlamnades utanfor parlamentshuset av cirka 3 000 MCN-medlemmar som bussats till huvudstaden fran hela landet. Flera sandinistiska parlamentsledamoter kom ut for att ta emot underskrifterna, och passade ocksa pa att hylla MCN och dess folkliga kamp. Innan aret ar slut ska lagen ha godkants, lovade ledamoterna.

For oss, som annu inte ar sa insatta i den nationella politiken, var det hela en aning forvirrande. Varfor ordna en stor marsch, som kostar pengar och tid for organisationen om regeringspartiet redan tycker att forslaget ar jattebra? Men banden mellan MCN och sandinisterna ar gamla och starka. Aven fast MCN formellt star helt oberoende i dag ar det stora flertalet av medlemmarna overtygade sandinister.

Sandinisterna har heller inte egen majoritet i parlamentet, sa det aterstar att se om Nicaragua har en ny bostadslag innan var praktik ar over i slutet av det har aret...

Roligt var det i alla fall att fa vara med. Och varmt...

Inga kommentarer: