onsdag 18 juni 2008

Denguebekampning

Har i Zacaton har varat arbete handlat om dengue bekampning. Dengue ar en sjukdom som sprids fran manniska till manniska genom myggan Aedes aegypti. Man kan fa antingen Dengue Clássico eller Dengue Hemorrágico. Den senare kan vara livshotande. Dar vi bor har fyra manniskor insjuknat i Dengue de senaste veckorna. I omradet runt Cinco Pinos finns en halsobrigad av frivilliga volontarer. Vi har haft nagra moten tillsammans med dem och Minsa - halsoministeriet, samt fatt information fran personalen som jobbar pa vardcentralen i Cinco Pinos. I torsdags borjade sa denguebekampningen, som ocksa fortsatter under resten av veckan. Det vi gor ar att besoka alla hus i de olika byarna. Brigadisterna informerar de olika familjerna om hur dengue sprids, hur symptomen for sjukdommen syns, samt vad man kan gora for att forebygga spridningen. Informationsblad delas ocksa ut. Darefter gors en inspektion av varje hus dar man kollar vilka mojligheter denguemyggorna har for att foroka sig. Viktigt ar att alla karl, tunnor, diskohoar etc. toms pa vatten och rengors en gang i veckan. Dar man inte tommer vatten, tex i ihaliga trad, laggs ett bekampningsmedel i.
Det ar intressant att fa vara med och delta i arbetet. Engagemanget bland brigadisterna ar valdigt starkt, och arbetet utfors mycket omsorgsfullt. Dessutom ar det ett valdigt bra tillfalle att fa se de naraliggande byarna, samt hur manniskor bor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur bekämpar man sjukdomen är det antibiotika som gäller eller? Hur kan man skilja på dengue och vanliga sjukdomar som förskylning?

Nicanyfiken sa...

Hej Solveig!

Kul att det kommer komentarer po det man skriver. Hoppas vi kan svara po dina frogor.
Dengue er en influensaliknande febersjukdom men det finns inget vaccin. Man bekempar symtomen, febernedsenkande medel och vettskeersettning, dropp om det behovs, eftersom diaree och krkningar er vanligt. Vid den allvarligare formen av dengue, den hermoragiska, for man inre blodningar och alltso blir en viktig del i bekempningen her att stoppa blodningar. Pga av blodningsrisken rekomenderar man att inte eta paracetamol om man har nogra av symtomen for dengue eller misstenker att det kan vara dengue det handlar om. Symtomen er: hog feber, krekningar, diaree, ont i leder, muskler och huvud. Po frogan om man anvender antibiotika som bekempning so tror jag det er mycket troligt eftersom antibiotika anvends vid minsta lilla skroma her.

Ha det bra!