tisdag 20 maj 2008

Var ligger egentligen Estelí?

Pa plats nu i Estelí, i "norra Nicaragua". Rent geografiskt ligger dock stan i mitten av landet... Norra och ostra Nicaragua raknas namligen generellt sett inte har, bland annat for att de omradena utgors av relativt sjalvstyrande landskap, dar manga ar attlingar fran afrikanska slavar och pratar engelska, som ett arv efter engelsmannen som koloniserade Atlantkusten under samma tid som resten av Nicaragua koloniserades av spanjorerna. Det dar med "norra Nicaragua" har vallat mycket huvudbry i gruppen (vad kallar man det verkliga norra Nicaragua om "norra" egentligen ar "mellersta"...) Hur allt hanger ihop hoppas vi kunna forsta battre senare under resan, och rapportera om har.

Tidigt i morse lamnade vi i alla fall Managua och idag var forsta dagen med spanskastudier i staden med det mer "friska" eller "kyliga" klimatet, typ 30 grader...

Vi ar inkvarterade hos familjer, dar utgangspunkten for skolans gruppindelning var forekomst eller ej forekomst av vegetarianism hos oss studenter. Vegetarianer respektive kottatare ar nu mycket nojda med tillvaron.

En av de stora nyheterna pa TV idag ar att Sverige ska satsa mer bistandspengar pa den nicaraguanska poliskaren. Aven tidigare har Sverige utbildat nicaraguanska poliser och bidragit pa andra satt. Sveriges ambassador Eva Zetterberg, som ar nagot av en kandis har, intervjuades pa TV. Sverige ar overhuvudtaget kant har, tack vare det langa utbytet med svenska solidaritetsorganisationer och det svenska stodet under revolutionen 1979 och det sandinistiska styret pa 80-talet. Nar Sverige for nagon manad sedan offentliggjorde att man den 1 september i ar lagger ner ambassaden i Nicaragua var det en stor nyhet. Forra aret beslutade regeringen ocksa att det svenska bilaterala bistandet (alltsa det officiella bistandet, inte det som formedlas via enskilda organisationer) till Nicaragua ska upphora senast den sista december 2010.

Inga kommentarer: