tisdag 27 maj 2008

Ratten till sin egen kropp. Och till ett par rosa converse...

Nicaragua ar ett delat land. Till polariseringen mellan sandinister och liberaler och den mellan katoliker och protestanter kan nu aven laggas uppdelningen mellan Divinas och Populares.

Motsatsparet kommer fran populara argentinska TV-programmet Patito Feo (den fula ankungen) som fungerar som nationella danstavlingar for lattkladda flickor i elvaarsaldern, som dansar utmanande mot varandra i gang. Programmet sands dagligen och overallt hors signaturmelodin. Divinas ar de populara tjejerna som ar snyggast och har de snyggaste kladerna. Populares ar de vanliga eller "medelmattiga" tjejerna. Divinas vill inte forknippas med de "fula" Populares och Populares vill inte vara som de "korkade dockorna" Divinas.

Nu ar hela Nicaraguas skolflickor indelade i rivaliserande Divinas och Populares - i alla fall enligt var spanskalarare, som sjalv haller pa att forlora en lillasyster till Las Divinas...

Extra illa blir det for fattiga familjer, eftersom det kladmode som foljer med serien ar minst sagt dyrt, och bland annat inkluderar Converse-skor i glada farger...

Som kontrast till detta star morgonens besok pa kvinnokliniken Xilonem som, bland annat med stod av svenska Svalorna, gor ett fantastiskt arbete som egentligen borde vara myndigheternas ansvar: att ta hand om kvinnor som utsatts for sexuella overgrepp och annat vald.

Organisationen jobbar ocksa med kvinno-, ungdoms- och mansgrupper och med sexualundervisning pa skolorna. Det senare har dock i stort sett omojliggjorts sedan stans skolor har portforbjudit organisationen for att de i sin sexualundervisning bland annat visar hur kondomer ska anvandas.

Inga kommentarer: