söndag 9 november 2008

Borgmästarkandidaten som syns

Banderoller från sandinisternas borgmästarkampanj syns i hela Matagalpa.


Sandinistpartiets borgmästarkandidat i Matagalpa heter Sadrach Zeledón. Det har nog ingen kunnat undgå att lägga märke till. Sadrach namn finns nämligen överallt i stan: på banderoller, i reklamblad, runt vattenflaskor, utanför sandinisternas lokala hus där människor samlades i dag för att stötta sin tilltänkte ledare. Varje morgon väcks staden av en bil som kör runt på gatorna och gör reklam för Sadrach genom en megafon, samtidigt som reggaeton-musiken dundar ut.

Vad det liberala partiets kandidad heter vet nästan ingen. ”Den där liberal-kandidaten ska jag inte rösta på för han har jag aldrig sett.” är en kommentar man kan få höra när man för liberalerna på tal. Med andra ord råder det ingen tvekan om att det är sandinisterna som kommer att ta hem segern här.

Själva valdagen i Matagalpa har gått relativt lugnt till. Gatorna är tysta, människor har gått till sina vallokaler, kommit hem och sitter klistrade framför tv-apparaterna och valpropagandan. Utanför husen vajar sandinistflaggorna stillsamt i vinden.

Men trots att Matagalpa är känd som en politisk stad med högt valdeltaglande är det långt ifrån alla matagalpabor som ser positivt på valet. En del har bestämt sig för att inte rösta alla. Andra är tveksamma och vet ännu inte på valdagen vad som är bäst att rösta på. Ytterligare andra har inte lust, känner sig besvikna på Ortegas fulspel eller är kanske helt enkelt rädda. Ändå röstar de, för att de kan.

Röstning pågår i en av vallokalerna i Matagalpa.

Utanför FSLN:s (Sandinisternas) hus samlas människor som har röstat.

Inga kommentarer: