torsdag 18 september 2008

En eventuell parasitepedemi...

..har drabbat de utsanda svenskarna i Nicaragua. Atminstone de med Farnebo Folkhogskola som utgangspunkt.

Allt borjade i forra veckan, pa hotel Barcelona utanfor Matagalpa. Klassen hade samlats i den svala bergsluften for nagra dagars utvardering och planerande. Tanken var att vi skulle halla till pa en lugn och avskild plats, dar vi kunde ata, arbeta och sova utan att forlytta oss allt for langa strackor.

Motena borjade, avlopte med varierande resultat, vi arbetade, sov, planerade och at av den mat som serverades. Nagon gang under natten mot lordagen borjade emellertid problemen. Lampor tandes, manniskor vaknade och ljud av spyor hordes fran flera av rummen.

Pa lordagsmorgonen var magsjukan ett faktum. Tre av sju praktikanter kom bleka om nosen till frukosten, utan lust att varken ata eller fortsatta motena. Under dagen hordes fler och fler klagomal. Knipande magar och diarrésnack kom pa tapeten. Det blev sondag, mandag och tisdag och pa onsdagen fanns inte en enda praktikant( eller larare) som inte hade varit magsjuk. Sjukdomen har tagit sig olika uttryck. Nagra ar friskare an andra. Nagra har blivit sjuka, friska och sjuka igen.

Nu sitter vi har och ojar oss och konstaterar att hela gruppen antagligen bar pa samma baciller. Att det inte hjalper hur noga man an anvander handsprit och att magbakterier och parasiter lever sitt eget liv. Den som forst pallrar sig ivag till doktorn for ett bakterieprov kommer formodligen att fa svaret pa vad vi alla har...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fan ni får kolla upp Er direkt. Inte kul att vara orolig för Er här hemma i Sverige. Tror inte jag är den enda som e orolig eller?

Anonym sa...

ingen storre fara med lite parasiter, det som ar trist ar springandet pa toa, trottheten o skavet!

oroa er inte.

micke